Z podzámčí na zámek pro trofeje. Jezdci ORLEN Janík Motorsport zářili na kopci i v Náměšti.

Z tradičního Zámeckého vrchu v Náměšti nad Oslavou si podobně, jako z úvodního dílu českého vrchařského šampionátu, veze tým ORLEN Janík Motorsport triumfy a pódiová umístění v absolutním pořadí i ve třídě.

Václav Janík v Normě M 20 FC během víkendu nenašel nikoho, kdo by na kopci na Vysočině jel rychleji, a po čtyřech bodovaných jízdách mistrovství České republiky zůstává v absolutním pořadí nadále neporažený. David Dědek za volantem Normy M 20 FC slavil ve třídě do 2000 ccm v sobotu triumf, k němuž přidal nedělní druhé místo. Jiří Svoboda si za volantem další dvoulitrové Normy odvezl domů dvě bronzové příčky.

Václav Janík udeřil hned v první jízdě na nových gumách a od té chvíle bylo jasné, kdo v Náměšti kraluje. Také v neděli za to vzal od podlahy od úvodní ze tří jízd, protože předpověď slibovala odpoledne déšť. A opravdu bylo důležité zabrat v prvních dvou „rundách“, protože na pomalu osychající trati se pak časy lišily o více než 20 sekund.

„Byly to výborné závody. Jsem spokojený se svým výkonem a samozřejmě i s výsledkem. Náměšť je velmi krátká trať a je na ní znát každá chyba. Po oba dny bylo důležité být rychlý hned v první jízdě, tím si člověk dodá klid. Ale soupeři mi nic zadarmo nedávali, hodně zrychlil Petr Vítek v Oselle,“ uvedl spokojený Václav Janík.

David Dědek sice na rozdíl od šéfa týmu v Náměšti na double nedosáhl, i tak znovu ukázal, že s ním musí rivalové počítat. „Byl to jeden z těch těžších závodů. V sobotu jsme laborovali s pneumatikami. Na druhou závodní jízdu jsme nasadili nové gumy a rázem jsem byl o tři sekundy rychlejší. V neděli to hned v první jízdě nevyšlo a pak už jsem nedokázal ztrátu stáhnout. Ale druhé místo je také super,“ řekl jezdec ORLEN Janík Motorsport.

Jeho týmový kolega Jiří Svoboda si stále zvyká na Normu, do níž se vrátil z F3000 teprve před několika týdny v úvodním podniku českého šampionátu vrchařů na Slovakia Ringu. Dvě třetí pozice tak považuje za dobrý výsledek. „Znovu sžívání s Normou úspěšně pokračuje. Stále hledám limity sebe i auta. Ale zvykáme si na sebe stále víc a Náměšť jsem si užil,“ sdělil.

„Atmosféra v Náměšti byla tradičně skvělá. Známá ‘autobusová zastávka‘ u zámku byla obsypaná lidmi. Fanoušci byli i v depu, rozdali jsme spoustu autogramů, popovídali jsme si s nimi. Byla to prostě skvělá podívaná pro diváky i pro jezdce. Z našeho pohledu ji ještě okořenil zisk šesti trofejí. Už teď se těšíme za dva týdny na Ústeckou 21,“ přiblížil Václav Janík své dojmy ze Zámeckého vrchu.